Architectenbureau Bart François is een begrip in de wereld van riante villa’s, schitterende landhuizen, sublieme cottages en appartementen in het allerhoogste luxesegment.

Zijn doorgedreven zin voor afwerking en detaillering, zijn immense kennis van bouwtechnieken en materialen, zijn aangeboren gevoel voor schoonheid en perfecte verhoudingen, aangevuld met een enorme passie voor de klassieke beginselen, hebben van hem een toparchitect gemaakt die op handen wordt gedragen door een hoogstaand publiek dat dergelijke tot in de puntjes uitgebalanceerde esthetiek naar waarde weet te schatten.

Architectenbureau Bart François - Architect Sint-Martens-Latem
Architectenbureau Bart François - Architect Sint-Martens-Latem

Elke hoek, ieder hoekje, ongeacht welke detaillering of verfijning, werkelijk alles wordt door Bart uitgetekend en uitgepuurd. Niets wordt aan het toeval overgelaten. “Ik wil dat mijn klanten verliefd worden op mijn ontwerpen. Dat is essentieel om te kunnen slagen in mijn opdracht om hun droomwoning te realiseren. Hun oprechte appreciatie en enthousiasme vormen mijn mooiste beloning”.

“Ik wil dat mijn bouwheren verliefd worden”

Overal waar esthetiek, stijlvol genieten en klassevol wonen hoog in het vaandel worden gedragen, zijn de realisaties van architect Bart François terug te vinden. Niet enkel aan de kust, ook in het binnenland geniet Bart François naam en faam.

Het klinkt ongewoon, maar klassiek bouwmeesterschap vormt de sleutel tot het succes van deze moderne architect die werd opgeleid volgens de principes van Le Corbusier. “Net zoals ik gaan steeds meer moderne architecten op zoek naar de klassieke verhoudingen zoals die eeuwen geleden ontdekt en vastgelegd werden door de Grieken en Romeinen. De ervaring leert dat het enorm belangrijk is om die verhoudingen te respecteren”, zet Bart uiteen. “Het getal Phi (Griekse letter – de goddelijke verhouding/verdeling – getal 1,6180339…), de getallenreeks van Fibonacci,… hier ligt de basis voor de creatie van schoonheid. Het zijn wetmatigheden uit de natuur die al sinds oudsher hun doeltreffendheid bewijzen. Eigenlijk is het principe relatief eenvoudig: kijk naar wat diegenen voor ons hebben gedaan, haal er de goede zaken uit, analyseer waarom het goed was, en pas het vervolgens zelf toe”.

Bart François munt ook uit in moderne constructies. Maar zijn hart ligt duidelijk bij de sierlijke retroarchitectuur. Eigenlijk is hij een kind van twee werelden. “Net zoals een aantal andere collega’s die opgeleid zijn als modern architect, heb ik opeens een ommezwaai gemaakt en ben ik de raakvlakken tussen het verleden en de moderniteit gaan verkennen.


De moderne architectuur bleek namelijk niet te volstaan om volledig te beantwoorden aan de verzuchtingen van de klanten”, stelt Bart. “Een huis, een thuis, dat moet een ziel hebben. Warmte, sfeer en gezelligheid zijn essentieel. Je moet ook weten hoe mensen leven, en hoe ze willen leven, waar ze van dromen. Vervolgens is het de taak van de ontwerper om ervoor te zorgen dat de creatie technisch en esthetisch daarbij aansluit. Het is alleszins geen sinecure om een nestgevoel te creëren in een puur moderne architectuur, met louter moderne elementen zoals glas en beton. Bovendien hebben moderne architecten vaak de neiging om teveel hun eigen ideeën op te leggen. Daardoor kiezen veel mensen na verloop van tijd toch voor iets anders.


Moderne architectuur is mooi om een bepaalde tijd in door te brengen, maar niet altijd om er een warm nestgevoel in te creëren. Veel mensen gaan op zoek naar warmte in de architectuur, naar een cosy gevoel, zoals in de vorige eeuwen te vinden was in die fantastische landhuizen. En dat is exact wat ik hen wil geven.


Mijn lijfspreuk luidt niet voor niets: “A thing of beauty is a joy forever”.


Bart François, Ingenieur-architect

Architectenbureau Bart François - Architect Sint-Martens-Latem